Ahmet ŞIK'a Yonelik Hukuki Olmayan Saldırı

Avukatlar Vakfı Başkanı Av.Uğur Yetimoğlu'nun, Gazeteci Ahmet Şık'ın henüz basılmamış ‘İmamın Ordusu’ adlı kitabına elkoyma kararı ve bu karara bağlı olarak Av.Fikret İLKİZ ve gazeteci Ertuğrul MAVİOĞLU'nun odalarında yapılan aramalarla ilgili basın bildirisi

Kamuoyuna :

Basılmamış kitaba elkoyma kararı ve nüshalarının imha edilmesi,

düşünce ve ifade özgürlüğünü,

halkın bilgi edinme hakkı ve okuma özgürlüğünü yok etmektir

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği el koyma kararı gerekçe gösterilerek, özel yetkili cumhuriyet savcısı tarafından,  şüpheli Ahmet Şık’ın henüz basılmamış “ İmam’ın Ordusu” adlı kitabına ait nushalarına elkonulması ve  imhası  düşünce ve ifade özgürlüğü ile halkın bilgi edinme ve okuma özgürlüğünü yok etmektir. Bu amaçla İthaki Yayınevinde ve  gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ile avukat Fikret İlkiz’in odalarında yapılan aramalar  hukuka aykırıdır.

Avukat Fikret İlkiz’in odasında yapılan arama

savunma hakkına yönelik açık bir saldırıdır.

CMK ‘ ya göre şüpheli veya sanık ile (tanıklıktan çekinme hakkı olan) avukatlar arasındaki mektup ve belgelere, bu kişiler nezdinde bulunduğu müddetçe  el konulamaz. El koyma kararı tanıklıktan çekinme hakkı olan avukatları kapsamaz ve  kanunda sayılan kişilerle ilgili olarak uygulanamaz. Bu sebeple mahkemenin elkoyma kararı ve savcılığın arama yapması, kanuna aykırırdır ve savunma hakkına yönelik açık bir saldırıdır.

Özel yetkili savcının “aksine davranışın örgüte yardım suçunu oluşturacağı” şeklindeki bildirimi açık bir tehdittir ve suçtur.

Hiç bir mahkeme kararında, hiçbir cumhuriyet savcısı yazılı bildiriminde, “aksine davranış örgüte yardım suçunu oluşturur” tehditin de bulunmaz.

Bu bir hukuk cinayetidir.

Bu ifade tehdittir ve suçtur.

HSYK ve Adalet Bakanlığı’nı göreve çağırıyoruz.

Avukatlar Vakfı Başkanı

Uğur Yetimoğlu